A fokhagyma
a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövénye, értékes gyógynövény. Fogyasztása
növekvő tendenciát mutat a világban. Az elmúlt 10 évben 50 %-os termelésnövekedés volt kimutatható. A világ vezető fokhagymatermelője Kína, mely az össztermés 80 %-át adja. Kiskereskedelmi ára 1000-1700 Ft./kg. Pár éve a piacot elárasztotta a kínai import. Nagy volt, szép volt, és ami talán a legfontosabb, olcsó is volt. A magyar fokhagyma kisebb, keményebb, és persze drágább. Mára már rájöttünk arra, hogy nem minden arany, ami fénylik, és egyre nagyobb kereslet mutatkozik a hazai fokhagyma iránt. Jobban járunk vele, mert magasabb a szárazanyagtartalma, az íze sokkal intenzívebb. A kínai fokhagymában mindezekből kevesebb van, több benne a víz, ezért hamar romlik.
Jómagam is szeretem a fokhagymát, rendszeresen fogyasztom és használom a konyhában. A tavalyi évben ültettem 300 gerzd fokhagymát, ebből kb. harmada tönkrement a fokhagymalégy kártétele miatt, de így is fedezte a család évi fokhagymaszükségletét.
A
fokhagymatermesztés alapja a vetésforgó szigorú betartása. Szárfonálféreg-fertőzést fokozó zöldségfélék, hagymafélék után ne ültessük. Az őszi ásást legkésőbb szeptember közepéig el kell végezni, hogy a
talaj le tudjon ülepedni. A szervestrágyázást
mellőzzük.
Ültethetjük ősszel és tavasszal. Az utóbbiról írnék pár sort, az őszi ültetésről már úgyis lekéstünk.
A tavaszi ültetéshez két fajtát ajánlanék. A 'Makói tavaszi (GK-Lelexír)' egy megbízható, igen jól tárolható fajta. A francia 'Thermidrome' tavasszal és ősszel is ültethető, rózsaszín árnyalatú, rosszabb minőségű talajon is elfogadható termést adó fajta.
A tavaszi ültetés ideje február vége, március eleje. A fokhagymafejeket közvetlenül az ültetés előtt szedjük szét, és csak a külső, nagy gerezdeket ültessük el. A sortávolság 25-30 cm, a tőtávolság 8-10 cm legyen. A gerezdeket egyenként dugassuk el 4-7 cm mélyre, majd tömörítsük a talajt, hogy a kelés egyenletes legyen, illetve, hogy megakadályozzuk a gerezdek kilökődését a talajból. Április közepétől június elejéig 2-4-szer öntözzük meg, alkalmankét 20 mm vízadaggal. Szedés előtt 2-3 héttel már ne öntözzük.
A
fokhagyma lassú fejlődése, kis lombfelülete miatt nagy hangsúlyt kell
fektetnünk a gyomszabályozásra. Mechanikai gyomirtásnál (kapálásnál) figyelembe kell vennünk,
hogy a fokhagyma sekélyen gyökerezik, ezért könnyen megsérthetjük a
gyökérrendszert, ami terméskiesést eredményez.
Szépen fejlődtek |
Megjelentek a gyomok |
A növényvedelem egyik módja a vetésforgó, a másik a kémiai védelem, amit kis területen nem tanácsolok. Megvan az esélye a különböző betegségeknek, kártételeknek, de elég kicsi. Nagyobb területen azonban fontos a védekezés. A fokhagymalégy ellen segíthet a fátyolfólia, de az sem biztosít 100 %-os védelmet. A kifejlett egyedek ugyanis a talajban telelnek, ami azt jelenti, hogy talajfertőzöttség esetén a fólia sem segít.
Szárfonálféreg kártétel |
Fokhagymalégy bábja |
A fokhagyma akkor érett, amikor a levelek megbarnulnak, száradnak. A tavaszi fokhagyma esetében ez július elejére tehető. Érdemes a talajt előtte fellazítani, hogy amikor szedjük, a fokhagymafejek ne szakadjanak le. Csapadékmentes idő esetén hagyjuk a a felszedett fokhagymát 1-2 napig kiterítve száradni. Esős idő esetén vigyük fedett, szellős helyre száradni. Készítsünk fokhagymafüzéreket, így könyebben tárolható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése