Nos, elég sok érv szól amellet, hogy kertünkben veteményest alakítsunk ki. Egy négytagú család évi frisszöldség-szükséglete kb. 250-400 négyzetméteren termelhető meg. Abban az esetben kell ekkora terület, ha semmilyen más forrást nem használunk a zöldségnövények beszerzésére. Itt már az is megterem, amit télen használunk fel, mint pl. a krumpli, hagyma, káposzta, savanyított uborka, stb. Egy ekkora kerttel már sok dolog van. Sok türelmet, hozzáértést, kitartó munkát igényel. Sokan felteszik a kérdést, hogy megéri-e, hiszen olcsóbb megvenni a boltban, és sokat is kell dolgozni rajta. Lehet. De az élmény elmarad. A kertben termett paradicsom íze összehasonlíthatatlan a boltival. Nem beszélve arról, hgy tudjuk mit eszünk. Nincs annál jobb érzés, mint reggel kimenni a kertbe, begyűjteni a termést, és jóízűen elfogyasztani reggelire, vagy főzni belőle valamit. Nem kell beülni az autóba, felszállni a villamosra, hogy bevásároljunk. Szezonális. Azt eszünk, ami a kertben terem. Frissen, nyugodt szívvel ízlelgetjük, akár nyersen is. Tavaly vetettem cukorborsót. Olyat, aminek a héja is ehető. Minden nap, hosszú perceket álltunk a gyerekekkel a borsóbokrok mellett, majszoltuk a roppanós hüvelyeket. Imádtuk!
Visszatérve, azt gondolom, hogy az olvasók többsége nem szeretné az egész családot egész évre ellátni zöldséggel, ezért egy jóvel kisebb terület is elegendő ahhoz, hogy örömünket leljük a kertészkedésben. Akár 10-20 négyzetméteren is kialakíthatunk egy kis kertet, ahol szabadídőnkben gondozhatjuk a haszonnövényeinket.
A veteméyneskert szemetgyönyörködtető látvány lehet egy kertben, ha az megfeleően van tervezve és gondozva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése