2011. augusztus 8., hétfő

Kovászos uborka

Rengeteg az uborka, és mivel a nap is kisütött, a kovászos uborka készítése mellett döntöttem.
Nagyon egyszerű elkészíteni, egyszerűbb, mint az ecetes változatot.

Hozzávalók:
- uborka (amennyi az üvegbe belefér)
- kapor (a szára és virága is kell, külön erre a célra lehet kapni a piacon)
- pár gerezd fokhagyma
- 1-2 babérlevél
- egész bors izlés szerint
- mustármag izlés szerint
- 1 ek só/1 l víz
- 1 szelet kenyér

Elkészítés:
Az uborkát jó alaposan mosd meg, majd a végeit vágd le. Az uborkát hosszanti irányba vágd majdnem ketté (hagyj 1-2 cm-t), fordítsd el 90 fokkal, majd a másik irányból is hasítsd ketté, de nem teljesen, hogy a gerezdek ne essenek szét. Az üveg aljára szórd a mustármagot, pár szem borsot és a babérlevelet. Állítsd bele az uborkákat, ha van elég hely, a második sort is állítsd, ha nincs, fektesd őket. Szórd mellé a fokhagyma gerezdeket, a kaprot is dugdosd bele. Egy szelet kenyeret tegyél a tetejére és öntsd le annyi sós, lanygyosra hűtött forralt vízzel, amennyi a kenyeret is ellepi. Az üveget le kell fedned egy kistányérral és tedd ki a napra. 3-4 nap múlva kész. Szedd ki az uborkát valamibe, szűrd le a levét. Öblítsd ki az üveget és az uborkát rakd vissza a leszűrt lével együtt. Hűtőben tárold, amíg el nem fogy. 1-2 hétig is eláll.
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése